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May 11, 2020 

 
Director 
Office of Regulation Policy and Management (00REG) 
Department of Veterans Affairs 
810 Vermont Avenue NW, Room 1064 
Washington, DC 20420 
 

RE:  RIN 2900–AP39, Adaptive Equipment Allowance 
 

Dear Director: 
 
The National Mobility Equipment Dealers Association (“NMEDA”) is a non-profit trade association 
dedicated to expanding opportunities for people with disabilities to safely drive and/or be transported 
in vehicles modified with mobility equipment to fit their unique and specific needs. As the national trade 
association for the automotive mobility industry, NMEDA and its members possess distinct subject-
matter expertise and have demonstrated a long-standing commitment to improving transportation 
options for veterans seeking to enhance their independence, mobility, and quality of life through 
automotive mobility solutions. 
 
NMEDA’s mission is to promote, and to assist with the establishment and maintenance of, the highest 
quality and safest vehicle modification and adaptive equipment installation outcomes for the disabled 
driving community.  With that mission in mind, NMEDA submits this comment in response to – and 
requests clarification regarding the proposals and language included in – the United States Department 
of Veterans Affairs’ (“VA”) proposed rule (“PR”) to amend VA regulations governing the provision of a 
monetary allowance to certain veterans and eligible members of the Armed Forces who require 
adaptive equipment (“AE”) to operate an automobile or other conveyance. 
 
The page numbers and italicized quotations included in this comment refer to the PR published in Vol. 
85, No. 49 of the Federal Register, and appear in chronological order.     
 
Supplementary Information 
 
Page 14430 of the PR states: AE is individually prescribed to assist the eligible person to operate, or ride 
safely as a passenger, in an automobile or other conveyance. 
 

(1) NMEDA notes the absence of an explicit reference to the use of driver and/or AE evaluations to 
ensure that VA is authorizing AE that is appropriate for the eligible person’s unique 
circumstances.  Such evaluations are a fundamental aspect of any individual’s automotive 
independence process and should not be overlooked. 
 

(2) The PR also does not reference any means by which VA intends to review or approve the 
installation of AE – whether performed by a registered provider or an unregistered provider – to 
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confirm that such AE installations have been properly completed and that the final automotive 
mobility solution is appropriate for the eligible person’s operation and/or use. 

 
NMEDA requests confirmation from VA that both evaluations and installation reviews will be addressed 
in the subsequent VMSA-related Proposed Rule, which the association understands will be published for 
comment once this AE payment-related directive has been finalized. 
 
§17.156 Eligibility for Automobile Adaptive Equipment 
 
Page 14430 of the PR states: Current paragraph (b) provides that payment or reimbursement of 
reasonable costs for the repair, replacement, or reinstallation of adaptive equipment deemed necessary 
for the operation of the automobile may be authorized by VA. 
 
NMEDA proposes revising this language to account for AE deemed necessary “for the operation and/or 
use of the automobile” in order to ensure that the automotive mobility needs of eligible persons who 
may not operate an automobile but who require AE to “use” (i.e., ride safely as a passenger in) an 
automobile or other conveyance are met.  Examples of such AE include but are not limited to 
automobile conversions, transfer/valet seating, wheelchair/scooter lifts, and securement systems.  The 
association urges VA to consider how the above-referenced language may be interpreted to exclude 
“passenger only” veterans as well as the payment or reimbursement for AE deemed necessary for 
eligible persons who cannot or have not been authorized to operate an automobile.  The inclusion of 
veterans who may not actually operate an automobile but instead wish to ride safely as a passenger is 
vital to the comprehensive nature of this rulemaking. 

 
§17.157 Definitions 
 
Page 14430 of the PR states: Adaptive equipment is currently defined to include ‘‘any term specified by 
the Under Secretary for Health or designee.’’ Adaptive equipment is generally understood to refer to 
tangible pieces of equipment rather than words or terms. Accordingly, we would amend the definition to 
refer to any item. 
 
NMEDA requests confirmation that the PR’s proposed amended definition considers the continually 
advancing complexity and sophistication of both AE and automobiles.  The term “any item” must 
account for both tangible and non-tangible (i.e., software and other electronic interface technologies) 
equipment, both of which are and will continue to be essential for the safe and functional operation of 
modified automobiles and AE.  Considering VA’s desire to account for future technological 
developments, NMEDA recommends that the agency explicitly state that both tangible (e.g., pieces of 
equipment) and non-tangible (e.g., software and other non-visible technological components) items are 
covered by this proposed definition.  
 
Page 14430 of the PR states: VA proposes to rely on NHTSA expertise in order to ensure that installations 
and equipment meet appropriate quality standards. More information is located on NHTSA’s website and 
brochures at: http://www.nhtsa.gov/Driving+Safety/Disabled+Drivers 
 

(1) It is NMEDA’s understanding that, while NHTSA has enforcement authority to pursue defects 
due to improper equipment installations, the agency does not engage in activities intended to 
“ensure that installations and equipment meet appropriate quality standards.” NMEDA strongly 

http://www.nhtsa.gov/Driving+Safety/Disabled+Drivers
http://www.nhtsa.gov/Driving+Safety/Disabled+Drivers
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encourages VA to reconsider its proposed reliance on NHTSA to ensure quality, as NHTSA’s 
expertise in the AE arena is focused on vehicle safety and not on the quality of AE installation, 
replacement, or repair.  
 

(2) Please note that the above-referenced NHTSA weblink is not functional.  A “does not exist” error 
message appears when access is attempted.  

 
Page 14430 of the PR states: The first term VA would define is manufacturer. For the purposes of this 
program, VA would adopt and use the statutory definition of manufacturer as used in the National 
Traffic and Motor Vehicle Safety Act (‘‘The Safety Act’’). See 49 U.S.C. 30102(a)(6). 
 
Please note that 49 U.S.C. 30102(a)(6) does not define “manufacturer” but instead defines “motor 
vehicle.”  The statutory definition of “manufacturer” can be found at 49 U.S.C. 30102(a)(5).  
 
Page 14431 of the PR states: VA would define registered provider and unregistered provider. In the 
proposed definition section, VA would classify all manufacturers, modifiers, and alterers registered on 
the NHTSA Modifiers Identification Database, currently available at 
http://www.nhtsa.gov/apps/modifier/index.htm, as registered providers. VA would classify any 
individual or entity not registered with NHTSA as an unregistered provider. 
 

(1) NMEDA encourages VA to note the following constraints associated with the NHTSA Adapted 
Vehicle Modifier Identification Database (“the Database”): The PR acknowledges that “VA does 
not approve, endorse, or assess the abilities or any modifiers to perform any request or 
represented modification services” due to such services being “beyond the scope of [VA’s] 
expertise.”  Importantly, the agency (NHTSA) that VA proposes to rely on to define “registered 
provider” and “unregistered provider” includes a similar disclaimer on its Database website: 
“NHTSA does not approve or endorse any of the modifiers who have furnished information 
under Part 595. The data provided is only as accurate as the information submitted by each 
modifier and is not verified or validated by NHTSA. Furthermore, the database is updated as 
new information is received but is not purged of those modifiers who may have over time 
changed names, addresses, or gone out of business. NHTSA does not assess the abilities of any 
of the listed modifiers to perform any requested or represented modification services.”   
 
NMEDA questions VA’s reliance on this Database and strongly urges VA to recognize the 
implications of relying on a Database that does not approve or endorse the providers listed on 
said Database; does not verify the accuracy of information supplied by providers seeking to be 
listed on said Database; does not sufficiently update (“purge”) said Database; and does not 
assess the abilities of providers currently listed on said Database.   
 
Stated differently, VA reliance on the Database as an indicator of vendor competence would be 
misplaced, misleading, and potentially dangerous. Simply put, the Database is not a listing of 
credible vendors proven to meet objective quality and safety criteria.  (Please note that NMEDA 
members’ Database registration, business information, and “abilities” are assessed and 
confirmed during every dealer member’s annual independent third-party audit as required by 
NMEDA’s Quality Assurance Program.)  
 

http://www.nhtsa.gov/apps/modifier/index.htm
http://www.nhtsa.gov/apps/modifier/index.htm
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(2) It is unclear to NMEDA why VA has chosen to reiterate the existing distinction between 
“registered” and “unregistered” providers using the Database as its primary reference point.  
VA, NHTSA, and NMEDA have all previously acknowledged that the Database is insufficient for 
VA adoption or use as a competency standard.  As such, the following clarifications are 
necessary:  
 

a. Whether the registered/unregistered provider distinction is solely meant to address the 
payment of labor (also referred to as “installation”) costs to registered providers vs. 
unregistered providers;  
 

b. In what manner or by what method VA intends to confirm that unregistered providers 
are not conducting or being reimbursed for activities intended to be performed 
exclusively by registered providers; and  

 

c. Confirmation that VA will – as outlined in the Veterans Mobility Safety Act of 2016 
(“VMSA”) legislative language and as mandated by Public Law 114-256 – develop a 
comprehensive policy that covers quality standards for providers (both registered and 
unregistered) of automobile adaptive equipment services to veterans; consistently apply 
(to both registered and unregistered providers) those standards for safety and quality of 
both equipment and installation throughout VA; and provide for third-party certification 
of both registered and unregistered providers.   

 
Page 14431 of the PR states: VA would define the term VA Adaptive Equipment Schedule for Automobiles 
and Other Conveyances (the Schedule) to mean the VA schedule that contains the maximum allowable 
reimbursement amounts for the listed adaptive equipment. The Schedule would also include the 
maximum hourly labor rates for installation, repair, reinstallation, and replacement of this equipment 
and allowable fees that VA will pay. The amounts listed on the Schedule are based on the National 
Mobility Equipment Dealers Association’s (NMEDA) Average Price Survey for 2018 and represent the 
historical input of members of the mobility equipment industry across the United States. 
 

(1) NMEDA’s 2018 Average Price Survey instructions requested that dealer members “[p]lease 
indicate the total cost (including installation) for the equipment listed below.”  The association 
wishes to make clear that the high, low, and average AE prices listed in NMEDA’s 2018 Average 
Price Survey are inclusive of installation (when applicable).  
 

(2) NMEDA values this PR’s reliance on our association, our members’ industry knowledge, and our 
Average Price Survey.  The association welcomes the opportunity – and is prepared – to assist VA 
with publication of a final Schedule that is based on robust, precise, and statistically significant 
data.  Perhaps most importantly, the final Schedule published in conjunction with the final rule 
should be based on the most current data.  Given that the PR’s proposed Schedule is based on 
data collected nearly two years ago, NMEDA strongly recommends: (i) that VA’s proposed 
Schedule utilize the most current survey of this type and (ii) that NMEDA assist with this endeavor 
by committing to conducting this survey (at a minimum) every other year and modifying its 
traditional approach to the 2020 Average Price Survey (likely by engaging a neutral third party to 
conduct the survey).  Were NMEDA to pursue such an approach to the 2020 NMEDA Average Price 
Survey, the resulting data could be available by or before August 1  in order to meet the proposed 
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September 30 publication date of VA’s Schedule as well as coincide with the Veterans Benefits 
Administration’s annual budget period beginning on October 1.  

 
Example—VA Adaptive Equipment Schedule for Automobiles and Other Conveyances 
 
Page 14433 of the PR states: VA proposes creating a Schedule that would set national 
payment/reimbursement rates utilizing the high cost itemized in NMEDA’s Average Price Survey, which is 
published annually. 
 
NMEDA requests that VA correct this reference given that the NMEDA Average Price Survey is currently 
conducted and published biennially (not annually).   
 
Page 14435 of the PR states: [a]lmost anyone can serve as an unregistered provider, and unregistered 
providers may not possess the necessary training or access to information that would tend to normalize or 
standardize expended labor time. To ensure some control over programmatic costs, VA would not 
reimburse or pay labor costs of unregistered providers.  

 
VA’s acknowledgement that “unregistered providers may not possess the necessary training or access to 
information that would tend to normalize or standardize expended labor time” is concerning.  Given VA’s 
concession that unregistered providers may not possess the training or access to information that would 
tend to produce normalized or standardized labor times, how does VA intend to ensure that unregistered 
providers possess the training or access to information necessary to produce safe, durable automotive 
mobility outcomes for veterans?  
 
Page 14436 of the PR states: To assist with determining reimbursement and payment amounts, VA 
would rely on the Consumer Price Index (CPI) to update the costs on the Schedule for all AE. 
 
NMEDA has concerns with VA’s proposal to rely on CPI to update costs on the Schedule.  By way of 
example, how does VA intend to accurately update the AE cost Schedule when a new model year 
automobile (e.g., a hybrid automobile) is released? Vehicular and AE technologies are evolving and will 
continue to evolve, and the associated expenses must be accounted for if VA’s Schedule is intended to be 
accurate and credible. It is NMEDA’s position that increasingly sophisticated automobile technology and 
newly developed AE product prices will not be accurately reflected by a CPI-reliant update.  
 
(As previously noted, NMEDA’s Average Price Survey is currently conducted biennially.  In a good faith 
effort to ensure that VA’s final proposed Schedule accurately reflects current AE pricing – and that the 
Schedule will reliably incorporate inevitable future adjustments to the maximum allowable 
reimbursement amounts listed in the initial published Schedule – it is the association’s position that VA 
and industry should discuss the execution of a rigorous and comprehensive Average Price Survey; that 
2020 figures must be utilized as the foundation of the agency’s initial Schedule; and that the Schedule 
should subsequently be updated at least biennially based on the results of said Average Price Survey.)  
 

*   *   *   *   *   *   * 
 

NMEDA recognizes and appreciates the time and effort VA has dedicated to developing this PR.  The 
association’s comments are submitted with the intent of producing meaningful change and ultimately 
improving veterans’ experiences with VA’s provision of AE and related services.  A detailed and thorough 
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implementation of this PR – as well as the implementation of the comprehensive policies mandated by 
the VMSA – will be tremendously beneficial to veterans, VA, and associated stakeholders.   
 
Thank you for your consideration. 
 
Respectfully submitted, 
 

    
 
Danny Langfield       
Chief Executive Officer      
National Mobility Equipment Dealers Association       
 
 
 


